Com t'afecta la desaparició del IRPH de bancs i caixes?

Després d'any i mig de règim transitori, el 31 d'octubre va desaparèixer definitivament l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecari (IRPH) de bancs i caixes. O el que és el mateix: un dels valors més utilitzat per les entitats financeres per calcular les quotes de la nostra hipoteca .

La decisió del ministeri d'Economia de suprimir l'IRPH de bancs i caixes i de substituir pel conegut Euribor, l'IRPH d'entitats o el nou IRS (Interest Rate Swap) seguint el mandat europeu ha generat una certa preocupació per les conseqüències que el canvi pot tenir per a les nostres quotes mensuals.

 

Que no s'estengui el pànic!

La desaparició d'aquest índex de referència no ha de suposar un encariment obligatori de la nostra hipoteca, encara que no està de més tenir algunes coses clares quan negociïs amb la teva entitat financera.

Api.cat ofereix alguns consells perquè les quotes que pagues pel teu pis a L'Hospitalet de Llobregat no et treguin el son.

- Descobreix si estàs afectat. No totes les hipoteques es basen en l'IRPH-de caixes i bancs. L'Euribor i l'IRPH d'entitats són també índexs habituals i no estan afectats per la decisió del govern del PP.

- Llegeix el teu contracte d'hipoteca o consulta directament amb el teu banc. Potser en el contracte que vas signar aparegui un índex substitut en cas de desaparèixer el fixat prèviament.

-Si el teu contracte no estableix cap alternativa parla amb el teu banc. No acceptis una imposició del índex de referència.

- L'alternativa d'Euribor +1% és un bon tracte.

-Compara amb altres propostes a l'hora de pactar el nou valor i el seu diferencial. No descartis la possibilitat de subrogar la hipoteca a una altra entitat bancària si la proposta del teu banc no et convenç.

- No tinguis pressa i no et deixis dominar. Pregunta i informa't, i sobretot no fermes res que no tinguis clar.

-I si estàs buscant una hipoteca per al teu pis a Castelldefels recorda que dels tres índexs referencials que segueixen en vigor, l'Euribor és el més avantatjós per a tu perquè és el que està més baix.

No oblidis que un banc defensa els seus interessos, no els teus. A més, estàs en el teu dret d'exigir el millor tracte possible.

 

Vist a www.api.cat